torstai 20. syyskuuta 2012

So I listen to the radio

Oletko kuunnellut Yle 1 radion hartauksia? Jos olet, millainen mielikuva sinulla on radiohartauksista? Jos et ole, millainen mielikuva sinulle tulee, kun kuulet sanan radiohartaus?

Radiohartaus: kamalan aikaisin, kuka kuuntelee, ai jotain virsiä radiosta, onkohan ne puhujat kuivakoita, mummotko niitä vain kuuntelee, kaunista musiikkia, koskettavia puheita, tiukkaa analyysiä, menneisyyttä vai nykyaikaa...

En kuuntele säännöllisesti radiohartauksia, mutta olen alkanut miettiä, pitäisikö minun pyrkiä kuuntelemaan. Olen teologin viestintätaidot -kurssilla, jonka opetuksen on meille lahjoittanut Kirkon tiedotuskeskus(KT). Viime viikolla käsittelimme luennoilla yleisesti, mikä on KT, mitä se tekee, sekä radion hartaus-ohjelmia, jumalanpalveluksia niin televisiossa kuin radiossa ja kirkkoa mediassa lähinnä Kotimaa24 :n palveluun tutustuen.

Mutta niin, ne radiohartaudet. Kuuntelimme luennoilla kolme erilaista hartautta ja hieman analysoimme niitä. Olin lähes ihmeissäni siitä, kuinka ajankohtaisia, teraviä ja mielenkiintoisia hartaudet olivatkaan, mutta silti kirkon perussanoma säilyi kirkkaana niissä. Kovin erilaisia taitavia puhujia kuuntelimme luennoitsijan valitsemista hartauspaloista. Luennosta innostuneena rohkaistuin yleareenan radion puolelle tutkailemaan, millaisia hartausaarteita siellä on.

Inspiraation tähän kirjoitukseen sain kuunneltuani luennoitsijamme hartauden: http://areena.yle.fi/radio/1675616 (vielä 28 päivän ajan on kuunneltavissa)

Ja lopuksi radio-aiheeseen sopiva biisi

4 kommenttia:

  1. http://heidikatarina.blogspot.fi/ Haastoin sut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pitää jossain vaiheessa tarttua haasteeseen, kunhan inspis iskee. :)

      Poista
  2. Itseäni kyrsii yhden uskontokunnan totuuksien julistaminen valtio-omisteisella kanavalla. Kirjoitin aiheesta juuri blogiini.

    Kaikille uskontokunnille oikeus julistaa, tai sitten vaihtoehtoisesti kaikki uskonnonharjoittaminen pois Ylen kanavilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti kristillisiä hartaus-ohjelmia lähetetään Ylen tv- ja radiokanavilla juuri tuon blogissasi mainitseman Yleisradiolain vuoksi. Lisäksi mielenkiintoinen yksityiskohta kuuntelijatilastoista, luennoitsijamme kertoi hartausohjelmien lähetysten aikana radiossa syntyvästä kuuntelijapiikistä. Kristinusko on ollut ja on edelleen osa suomalaista kulttuuria, ev. lut. kirkkoon kuuluu 77,2 % eli reilut neljä miljoonaa suomalaisista.

      Toki tulevaisuudessa mm. islamin kasvaessa voisi olla vaihtoehto, että Yle alkaisi lähettää eri uskontojen hartauksia yms., mutta se tarkoittaisi, että eri uskonnoilla tulsi olla vastuullisia ja laadukkaita sisällöntuottajia (kristillistä ohjelmistoa ei siis tuota Yle, vaan Kirkon tiedotuskeskus on sisällöntuottaja, jolla on yhteistyösopimus Ylen kanssa). Muistaakseni Ruotsissa taidetaan valtion radiokanavilla lähettää kristillisen ohjelman lisäksi islam-ohjelmistoa. Yleisradiolle tärkeää voi olla tuottavuus ja kuinka paljon ohjelmisto kerää kuulijoita/katsojia. Kuitenkin uskoisin tulevaisuudessa olevan ajankohtaista pohtia, kuinka voisi järjestää myös muiden uskontokuntien sisältöä mediaan.

      Jos kaipaat muuta kuin kristillistä ohjelmistoa, kannattaa varmaan Ylelle laittaa palautetta ja toivomuksia.

      Poista