torstai 23. helmikuuta 2012

Piispaa valitsemassa

Nyt Kuopion hiippakunnalle on äänestetty uusi piispa, maanantaina siis oli kyseinen äänestys. Piispanvaalissa äänestäminen on tähänastisen luottariurani (mikä ihmeen ura :D) hienoin, jännittävin ja makein juttu, joten kaipa sitä voi hieman kertoillakin.

Tosin pakko myöntää, ettei piispanvaalin toinen kierros ollut aivan yhtä jännittävä kuin eka kierros, jolla kaikki oli uutta ja hienoa ja ehdokkaita oli enemmän. Lisäksi mulle toisen kierroksen äänestyspäätös oli huomattavasti ekaa helpompi, mikä ehkä vähensi mielenkiintoa seurata ehdokkaiden välisiä vaalikeskusteluja. Toki kävin tutustumassa ehdokkaiden vaalisivuihin ikään kuin vakuuttuakseni valinnastani.

Itse vaalista voisi kertoa, että äänestyslipun ja ohjeet äänestämiseen lääninrovasti lähetti molemmilla kerroilla postissa. Ekalla kierroksella äänestyslippu oli valkoinen ja toisella se oli vaaleanvihreä, lippunen siis tuotiin mukana äänestykseen. Äänestää saattoi ennakkoon kirjeitse tai sitten vaalipäivänä vaalikokouksessa Seurakkarilla: mie äänestin molemmilla kerroilla Seukkarilla. Ensin lääninrovasti sihteereineen avasi ennakkoäänten kuoret ja laittoi äänet vaaliuurnaan, minkä jälkeen huuteli aakkosjärjestyksessä paikalla olevia äänestämään, jossa siis sihteeri leimasi lipun ja se pudotettiin puiseen vaaliuurnaan - varsin yksinkertaista. Molemmilla kerroilla mie äänestin ekana, eikös olekin yllättävää ottaen huomioon B:llä alkavan sukunimeni?! ;)

Äänestämisen jälkeen oli tarjolla mehuja virvokkeiksi ääntenlaskun ajaksi, oli hyvää appelsiinimehua siis. Lopuksi vaalikokouksessa julkistettiin rovastikunnassa annettujen äänten jakautuminen ehdokkaiden kesken ja kokous oli ohi suunnilleen tunnissa. Alustavat koko hiippakunnan tulokset tulivat nettiin joskus kolmen maissa samana päivänä, joten varsin nopeaa toimintaa, kun kokous Joensuun rovastikunnassa alkoi yhden aikaan.

Mie nyt jotain vähän kerroin piispanvaaleista, mutta kommentoimalla voipi kysellä lisää, jos kiinnostaa aihe.

ps. Kuopion hiippakunnan uusi piispa on siis Jari Jolkkonen, jota on kutsuttu myös kavereiden feispuuk-sivuilla tuttavallisesti Jartzingeriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti